Dutch Latte Art Championship

Niet elke koffiewedstrijd draait om smaak. Bij het Dutch Latte Art Championship gaat het puur om de looks: goed contrast tussen het witte melkschuim en de bruine crema van de espresso, maar vooral de mooiste figuren. Elk van de zes finalisten schenkt twee sets identieke ‘free pour latte’s’ en een set identieke designer lattes (hier mogen ze onder andere ook met gereedschap tekenen en kleurstof gebruiken). De winnaar vertegenwoordigt Nederland op het wereldkampioenschap.

Dutch Brewers Cup

Zes barista’s zetten vier identieke bereidingen van (moderne) filterkoffie, waarbij het aan een vakkundige jury is om te bepalen wie dat het beste doet. Daarbij is smaak één, maar consistentie tussen de vier bereidingen is minstens zo belangrijk. In de voorronde hebben de deelnemers al met een verplichte koffie gewerkt, tijdens deze finale mogen ze zelf een koffie kiezen. Verwacht imposante koffiemolens, precisiewerk op de tiende gram en de modernste filtermethodes. De winnaar gaat naar de World Brewers Cup.

Dutch Barista Championship

Zes topbarista’s krijgen elk exact een kwartier om vier identieke espresso’s, vier identieke melkdranken (bijvoorbeeld cappuccino) en vier signature drinks te presenteren aan de internationale jury. Bij die signature drinks mogen ze helemaal losgaan, als er maar espresso in zit (en geen alcohol). De jury let op smaak en netjes werken, maar vooral ook op de presentatie. Een goede barista is (ook) een echte gastvrouw of -heer en een rasverhalenverteller. De Dutch Barista Champion mag Nederland vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap.

Dutch Cup Taster Championships

Het Dutch Cup Tasters Championship is onderdeel van de Nederlandse koffiekampioenschappen, georganiseerd door de Specialty Coffee Association (SCA). In elke ronde krijgen de deelnemers 8 sets van drie koppen koffie, waarbij er twee identiek zijn en één afwijkt. Doel is om szo snel mogelijk in zoveel mogelijk van die 8 sets de juiste afwijkende kop aan te wijzen. Het publiek kan zelf zien hoe de barista’s het er afbrengen: alle gekozen koppen worden een voor een opgetild om te zien of er een stickertje onder zit. Dan is het de juiste kop. De Nederlands kampioen mag later in het jaar naar de wereldkampioenschappen.